Ontbijt recept: Zoete quinoa (“kienwah”)

Quinoa is de moeder van alle granen (een superzaad) zonder gluten en met een noot-achtige smaak. Quinoa groeit aan een plant in Zuid-Amerika en is een kwalitatief hoogwaardig voedingsmiddel dat al zo’n 5000 jaar oud is. In Nederland raken steeds meer mensen bekend met quinoa.
De kleine ronde korreltjes barsten ongeveer uit hun voegen van de eiwitten, vitamines B en E en mineralen als magnesium, calcium, ijzer, zink en koper. De hoogwaardige kwaliteit van de eiwitten van Quinoa wordt bepaald door het juiste gehalte aan aminozuren. De eiwitten in Quinoa bevatten alle essentiële aminozuren die het menselijk lichaam niet zelf aan kan maken, deze aminozuren moeten we dus uit onze voeding halen.
Een ander voordeel van quinoa is dat het je een verzadigd gevoel geeft en veel energie om je dag goed mee te beginnen.
Je kunt quinoa in diverse kleuren kopen: lichtgeel, bruin, rood en zwart.
Benodigdheden:
1. was de quinoa grondig, het buitenste laagje is bitter
2. breng de quinoa met het water aan de kook
3. laat de quinoa ongeveer 12 minuten op laag vuur doorgaren (af en toe even roeren) tot de
korrels zacht zijn geworden
4. schep de quinoa in een kom en roer de kaneel erdoor
5. voeg vervolgens de rest van de ingredienten toe
I.p.v. water kun je ook kokosmelk of amandelmelk gebruiken.
Daarnaast kun je eindeloos varieren met soorten fruit en noten, je kunt quinoa met van alles combineren (zoet en hartig) ook als lunch of diner met andere toevoegingen.
Bijvoobeeld met groenten, in een salade of in soepen.
De kleine ronde korreltjes barsten ongeveer uit hun voegen van de eiwitten, vitamines B en E en mineralen als magnesium, calcium, ijzer, zink en koper. De hoogwaardige kwaliteit van de eiwitten van Quinoa wordt bepaald door het juiste gehalte aan aminozuren. De eiwitten in Quinoa bevatten alle essentiële aminozuren die het menselijk lichaam niet zelf aan kan maken, deze aminozuren moeten we dus uit onze voeding halen.
Een ander voordeel van quinoa is dat het je een verzadigd gevoel geeft en veel energie om je dag goed mee te beginnen.
Je kunt quinoa in diverse kleuren kopen: lichtgeel, bruin, rood en zwart.
Benodigdheden:
- 60 gram quinoa (bij voorkeur rode)
- 120 ml water
- 1 el kaneel
- handje blauwe bessen
- handje gojibessen
- 1 el rozijnen
- 1 el zonnebloempitten
- 2 el ongebrande pecannoten
- eventueel als versiering wat kokossnippers
1. was de quinoa grondig, het buitenste laagje is bitter
2. breng de quinoa met het water aan de kook
3. laat de quinoa ongeveer 12 minuten op laag vuur doorgaren (af en toe even roeren) tot de
korrels zacht zijn geworden
4. schep de quinoa in een kom en roer de kaneel erdoor
5. voeg vervolgens de rest van de ingredienten toe
I.p.v. water kun je ook kokosmelk of amandelmelk gebruiken.
Daarnaast kun je eindeloos varieren met soorten fruit en noten, je kunt quinoa met van alles combineren (zoet en hartig) ook als lunch of diner met andere toevoegingen.
Bijvoobeeld met groenten, in een salade of in soepen.
COLUMN WITH BACKGROUND COLOR |
COLUMN WITH BACKGROUND COLOR |
COLUMN WITH BACKGROUND COLOR |
BewegingCOLUMN WITH BACKGROUND COLOR |
VoedingCOLUMN WITH BACKGROUND COLOR |
Persoonlijke ontwikkelingCOLUMN WITH BACKGROUND COLOR |
Contact
Sandra Sprong
Eemnesserweg 89 3743 AG Baarn 035-5420480 COLUMN WITH BACKGROUND COLOR |
COLUMN WITH BACKGROUND COLOR |
COLUMN WITH BACKGROUND COLOR |
COLUMN WITH BACKGROUND COLOR |